Construction worker working with tablet placed on blueprint in building shell
construction site shooting with porotherm bricks and builders family

Zidanje Porotherm COMFORT sistemom

Porotherm proizvodi od gline sa specijalnim S dizajnom mortnih džepova za povećanu sigurnost, idealni za gradnju obiteljskih kuća i višestambenih objekata.

Horizontalna hidroizolacija

Nakon izrade temelja i podne ploče, potrebno je postaviti horizontalnu hidroizolaciju u obliku ljepenke ili polimernog premaza kako bi se spriječila pojava vlage u zidovima. Time se sprječava skupocjeno naknadno saniranje vlažnih zidova.

Izravnavajući sloj morta

Nakon postavljanja hidroizolacije potrebno je označiti položaj i debljinu zidova prema projektu. Prije podizanja zida potrebno je izravnati podlogu. Površina se izravnava mortom koji se nanosi u debljini zida, a debljina podložnog morta treba biti oko 1,5 cm. Mort mora biti minimalno M5. Za izravnavajući sloj morta može se također koristiti predgotovljeni Porotherm toplinski mort TM50.

Priprema opeke

Prije početka zidanja potrebno je opeku dobro namočiti vodom, najbolje neposredno prije ugradnje dok je još na paleti. Polijevanjem se sprječava da opeka prerano upije vlagu iz morta. Upijanje vlage iz morta moglo bi oslabiti njegova vezivna svojstva. Upotreba morske ili nečiste vode za polijevanje opeke ili za pripremu morta nije dozvoljena.

Zidanje prvog reda

Na izravnavajući sloj morta stavljamo Porotherm S opeku. Opeke se slažu jedna do druge sistemom pero - utor. Prilikom postavljanja prvog reda opeke, nužno je paziti na pravilno postavljanje opeke upotrebom libele kako bi se izbjegle moguće pogreške.

Mort

Mort nanosimo na horizontalnu sljubnicu po cijeloj širini zidnog elementa sa žlicom za zidanje. Debljina
morta je između 8 - 12 mm. Prilikom zidanja mortni džep zapunjavamo mortom. Preporučamo korištenje Porotherm toplinskog morta jer se na taj način ostvaraju bolje toplinske karakteristike zidova do 25%.

Zidanje

Zidanje nastavljamo normalnim zidarskim vezom s minimalnim preklopom od 1/3 duljine zidnog elementa. Porotherm S opeka postavlja se jedna do druge i spaja se sistemom pero - utor. Tijekom zidanja ravnost površina kontrolira se zidarskom libelom.

 

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala?

U par klikova do brzog i jednostavnog izračuna materijala.

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše regionalne voditelje prodaje.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjim kupcima, izvođačima, arhitektima te poslovnim partnerima na raspolaganju Vam je naš tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger newsletter u par klikova kako bi primali novosti o našim proizvodima, edukacijama i aktivnostima.

Saznajte više

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za obiteljske kuće

Najbolja toplinska zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višekatne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se s važnim savjetima za gradnju s IZO Profi opekom.

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se kako graditi s IZO Profi opekom.

Povezani artikli