Ključne karakteristike Porotherm opeke
Builder on construction site touching clay block wall, construction workers and clay block pallets in the background

Ključne karakteristike Porotherm opeke

Kako 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, izuzetno je bitna zdrava unutarnja klima. Budući da građevinski materijali snažno utječu na unutarnju klimu i kvalitetu života, zdrav životni okoliš može se ostvariti jedino korištenjem prirodnih i ekološki prihvatljivih građevinskih materijala.

Upravo to je snaga Wienerbergera koji nudi inovativna sistemska rješenja za održivu, ekološki prihvatljivu i energetski učinkovitu gradnju.

Koristeći najsuvremeniju tehnologiju i znanje najvećih stručnjaka u tom području, osmišljena je Porotherm glinena opeka - energetski učinkovito, moderno i ekološki prihvatljivo rješenje koje jamči postojanost i dugotrajnost, zdravu prostornu klimu i siguran dom za buduće generacije.

Toplinska izolacija za Wienerberger nije modni hit već realnost jer tvrtka može zahvaliti svoj kontinuirani rast tom definitivno važnom segmentu. Porotherm nudi rješenja za idealnu klimu u vašem domu, a time i osigurava zdravo stanovanje.

Porotherm opeka koristi se za svaku potrebu te za sve vrste zidova i zidnih konstrukcija kao što su:

  • zidovi koji pružaju zvučnu izolaciju, nosivi i nenosivi
  • zidovi otporni na potres
  • protupožarni zidovi
  • stropovi od opeke (cigle)
  • toplinska izolacija za energetski učinkovito renoviranje

Osim što je prirodan, ekološki prihvatljiv proizvod sa širokim mogućnostima primjene, Porotherm opeka može se 100% reciklirati zbog čega se naziva i proizvodom budućnosti.

Prednosti zida od Wienerberger Porotherm opeke

Opeka je zdrava

Kuće izgrađene od glinenih blokova (opeke, cigle) naročito su zdrave jer ne ispuštaju nikakve zagađivače ili alergene u zrak u prostorijama. Osim toga, glineni građevinski materijali mogu na prirodan način regulirati vlažnost u prostorijama, čime doprinose zdravoj i udobnoj atmosferi i dobrobiti onih koji u njima borave.

Opeka je sigurna

Kuće izgrađene od masivnih glinenih građevinskih materijala osobito su stabilne, sigurne i podnose velika opterećenja. Zahvaljujući svojoj mehaničkoj čvrstoći i stabilnosti, zgrade izgrađene od glinenih blokova ne samo da odolijevaju vjetru, vremenskim prilikama, olujama i snijegu, već također štite od izvanrednih utjecaja kao što su lavine, klizišta i poplave. Nadalje, glineni blokovi su nezapaljivi jer su već pečeni tijekom proizvodnje. Upravo zbog toga, glineni blokovi sprječavaju širenje vatre na druge prostorije ili zgrade, a pored svega toga, u slučaju požara neće ispuštati otrovne plinove.

Opeka je energetski učinkovita

Zahvaljujući kombinaciji oblika glinenih blokova (opeke, cigle) i konzistencije gline, ovi blokovi mogu postići ono što drugi građevinski materijali ne mogu. Naime, glineni blokovi pružaju izolaciju od topline i čuvaju toplinu, čime sprječavaju brzo hlađenje zimi, a ljeti štite od prekomjernog zagrijavanja. Pošto blokovi sprječavanju nepotreban gubitak energije, i to bez dodatne toplinske izolacije na fasadi ili klimatizacijskih i ventilacijskih sustava, značajno doprinose smanjenju potrebne energije za grijanje ili hlađenje. 

Opeka ima stabilnu vrijednost

Privatne kuće i stanovi izgrađeni od glinenih blokova predstavljaju investiciju za više generacija. Oni kombiniraju udobnost zdravog življenja s visokokvalitetnom i trajnom građevinskom konstrukcijom. Time se jamči visoka prodajna vrijednost čak i nakon mnogo godina.

Opeka je ekonomična

Gradnja s glinenim blokovima je na više načina ekonomična. Prije svega, glineni blokovi omogućavaju brzu i fleksibilnu izgradnju masivnog omotača zgrade, što donosi uštede na vremenu i na troškovima. Osobito kod zidova monolitne konstrukcije, bez dodatne izolacije, vjetar, vremenske nepogode, vrućina, mraz pa i kukci, nisu u stanju oštetiti takav zid. Kao rezultat toga, gotovo da nema troškova popravaka i održavanja, vrijednost zgrade ostaje stabilna, a troškovi energije mogu se smanjiti zahvaljujući visokim izolacijskim svojstvima glinenih blokova tvrtke Wienerberger. To je razlog zašto je izgradnja kuće s glinenim građevinskim materijalima uvijek prvoklasna investicija.

Opeka je dobar zvučni izolator

Zidovi od glinenih blokova imaju odlična svojstva zvučne izolacije. Što je zid masivniji, to je bolja zvučna izolacija, kako s vanjske tako i s unutarnje strane kuće. Pored toga, Wienerberger nudi glinene blokove koji pružaju posebnu zvučnu izolaciju za korištenje, primjerice između stanova.

Opeka je trajna

Zgrade izgrađene od glinenih blokova (opeke, cigle) su čvrste i stabilne i, stoga, osobito trajne. Tako izgrađene zgrade stvorene su da traju preko sto godina, osiguravajući dom i za buduće generacije. 

Opeka je održiva

Svi glineni građevinski materijali osobito su ekološki i održivi. Oni se sastoje od prirodnih sirovina koje se vrlo pažljivo vade, a proizvode se u blizini tržišta čime se postižu vrlo kratke transportne udaljenosti. Nadalje, zbog njihovog vrlo dugog uporabnog vijeka, početni utjecaj tih materijala na okoliš uvelike se smanjuje.

Opeka je prirodna

Glineni blokovi (opeke, cigle) su prirodni građevinski materijal jer njihove glavne komponente – glina i voda – dolaze izravno iz prirode. Glinene građevinske materijale ne treba tretirati kemikalijama da bi se postigla zaštita od požara ili vlage. Za poboljšanje kvalitete proizvoda koriste se samo aditivi čija je ekološka neškodljivost provjerena opsežnim ispitivanjima. Stoga su glineni blokovi apsolutno netoksični, bez alergena i savršeno kompatibilni s ljudima i prirodom.

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala?

U par klikova do brzog i jednostavnog izračuna materijala.

Saznajte više

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za obiteljske kuće

Najbolja toplinska zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višekatne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se s važnim savjetima za gradnju s IZO Profi opekom.

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se kako graditi s IZO Profi opekom.

Povezani artikli

Naši servisi i alati

Naši predstavnici

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše regionalne voditelje prodaje.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjim kupcima, izvođačima, arhitektima te poslovnim partnerima na raspolaganju Vam je naš tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger newsletter u par klikova kako bi primali novosti o našim proizvodima, edukacijama i aktivnostima.