Installation supervision, Porotherm, Wall
Installation supervision, Porotherm, Wall

Zidanje Porotherm Profi sistemom

Gradnja kroz sva četiri godišnja doba samo uz Porotherm Profi & Dryfix.extra.

Gradnja Porotherm Profi opekom i Dryfix.extra ljepilom je vrlo brza, jednostavna i ekonomična, moguća je gradnja do -5 C0, a čista gradilišta obilježja su novog sistema gradnje Porotherm Profi Dryfix.extra.

Glavne prednosti Porotherm Profi Dryfix.extra

•    minimum 50% uštede vremena u odnosu klasičnu gradnju, kraće vrijeme gradnje (brže izvođenje radova)     

•    zidanje također u zimi do -5 °C      
•    30% bolje toplinske karakteristike
•    maksimalna toplinska zaštita zbog izbjegavanja “hladnih mostova”      
•    minimalna upotreba radnih aparata - miješalica postaje dio prošlosti
•    čisto gradilište      
•    vrlo visoka čvrstoća zbog svojstva snažne ljepljivosti      
•    vizualno lijepi blok bez mortne reške      
•    optimalna podloga za žbuku      
•    jednostavno rukovanje      
•    za sve debljine zidova od 8 do 50 cm

Horizontalna hidroizolacija

Nakon izrade temelja i podne ploče, potrebno je postaviti horizontalnu hidroizolaciju u obliku ljepenke ili polimernog premaza kako bi se spriječila pojava vlage u zidovima. Time se sprječava skupocjeno naknadno saniranje vlažnih zidova.

Izravnavajući sloj morta

Nakon postavljanja hidroizolacije potrebno je označiti položaj i debljinu zidova prema projektu. Prije podizanja zida potrebno je izravnati podlogu. Polazeći od najviše točke za prvu horizontalnu sljubnicu opeke postavlja se izravnavajući sloj morta debljine oko 1,5 cm. Preporučeno je koristiti toplinski mort Porotherm TM50 kako bi se umanjio efekt hladnog mosta. Dobro je koristiti uređaj za izravnavanje (specijalno za brušenu opeku Nivelirmax) koji omogućuje milimetarski točno skidanje slojeva morta s mjernom letvom.

Priprema Porotherm Profi opeke

Horizontalnu površinu opeke potrebno je očistiti od prašine zidarskom četkom namočenom vodom. Na obrađenu niveliranu sljubnicu (kao što je navedeno u odlomku “Zidanje prvog reda”) nanose se paralelno 2 trake ljepila promjera oko 3 cm, tako da je vanjski rub trake udaljen 2 cm od ruba opeke. Kod debljine zidova od 8, 10 i 11,5 cm (nenosivi zidovi) nanosi se samo jedna traka ljepila po sredini bloka.

Zidanje prvog reda

Prva horizontalna sljubnica postavlja se na još vlažni sloj izravnavajućeg morta. Vrlo je važno s najvećom pažnjom izvesti točno postavljanje prve horizontalne sljubnice na ravnu površinu, zatim ispitati ravnoću površine te je eventualno korigirati pomoću 3-4 m dugačke alu-letve. Opeke se slažu jedna do druge sistemom pero - utor.

Priprema Porotherm Dryfix.extra

Dryfix dozu potrebno je prije upotrebe protresti otprilike 20 puta (prije svake upotrebe) i učvrstiti je na adapter pištolja. Zatim se treba odvrnuti sigurnosni vijak i pritisnuti na otponac minimalno 2 sekunde (kako bi se cijev pištolja napunila i pustiti da ljepilo kratko iscuri van). Izlazak ljepila regulira se otponcem.

Zidanje

Nakon postavljanja ljepila, opeka se normalno polaže na horizontalne sljubnice s minimalnim preklopom 1/3 dužine opeke. Nakon što je opeka postavljena ne smije se više pomicati. Nakon upotrebe zatvoriti sigurnosni ventil na pištolju. Na pištolju uvijek treba ostaviti jednu napunjenu dozu. Dozu, nakon upotrebe, ostaviti uvijek u uspravnom položaju. Ukoliko se doza ljepila skida s pištolja, pištolj je potrebno očistiti “čistačem”. Vertikalne serklaže moguće je izvesti pomoću Dryfix kuta kako bi se spriječila pojava hladnih mostova. Vertikalne serklaže moguće je i obzidati Porotherm opekom za pregradne zidove, a detalje je moguće preuzeti s web stranice.

 

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala?

U par klikova do brzog i jednostavnog izračuna materijala.

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše regionalne voditelje prodaje.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjim kupcima, izvođačima, arhitektima te poslovnim partnerima na raspolaganju Vam je naš tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger newsletter u par klikova kako bi primali novosti o našim proizvodima, edukacijama i aktivnostima.

Saznajte više

IZO Profi opeka punjena kamenom vunom za obiteljske kuće

Najbolja toplinska zaštita s Porotherm IZO Profi brušenom opekom punjenom kamenom vunom.

Porotherm IZO Profi opeka za višekatne stambene i poslovne zgrade

Porotherm IZO Profi za više korisnog stambenog prostora.

Važni savjeti za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se s važnim savjetima za gradnju s IZO Profi opekom.

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Informirajte se kako graditi s IZO Profi opekom.

Povezani artikli